CONTEXTUAL LEARNING

REACT

R -Relating , linking the concept to be learned with something
the student alreadyknows
E- Experiencing ,hands on activities and teacher's explanation
allow students discover new knowledge
A-Applying, students apply their knowledge to real world
situations
C- Cooperating,students solve problems as a team to reinforce
knowledge and develope Collaborative skills
T-Transferring, student take what they have learned and
apply it to new situations contexts

Tuesday, August 4, 2009

BENCHMARKING SMKA SHEIKH HJ ABD MALEK

Salam,

Pada 4-5 Ogos, satu lawatan benchmarking oleh SMKA Sheikh Hj Abd Malek ke SMT Tuanku Jaafar.Rombongan di ketuai oleh Cikgu Hanafi.Pelajar telah dibawa melihat beberapa aktiviti kebitaraan bolajaring dan softbol.Selepas itu pelajar telah melawat dan mendengar taklimat kebitaraan di Bilik Rekacipta dan inovasi.

Pada sebelah tengahari , lawatan sekitar projek kluster dan taman suria . Pelajar juga dibawa ke makmal Fizik untuk melihat prasarana dan berkongsi modul Fizik. Kebitaraan bagi SMKA SAMS adalah Fizik , kelas Quran dan memanah.

Pelajar juga sempat berinteraksi bersama dengan pelajar untuk melihat program IRONCAD. Saudara Nazim telah memberi tunjukajar kepada program IRONCAD.

Seramai 31 pelajar kelas untuk Kluster iaitu pelajar aliran sains pilihan pertama telah datang dan berpeluang menggunakan software IRONCAD.

Sekolah ini memilih Fizik sebagai kebitaraan kerana mereka telah dapat melahirkan pelajar cemerlang Fizik dibawah bimbingan cikgu Naomi GC Fizik. Pada tahun lepas SPM 2008 seramai 121 pelajar telah mendapat A1 dalam matapelajaran ini. Tahniah kepada sekolah rangkaian Kluster Kecemerlangan.

Guru-guru yang hadir ialah cikgu Hanafi(guru Fizik), cikgu Faizal(cikgu Bestari), Pn Rohana (guru BI)dan Pn Yusliana(Kaunselor).

Terima kasih daun keladi
Kalau sudi datanglah lagi.

No comments:

Post a Comment